martes, 20 de mayo de 2008

Construïm entre tots la història de Betsaida

Jesús va anar amb els seus deixebles a Betsaida, la multitud els seguia i ell els acollia i ensenyava”. Aquest passatge bíblic és el causant de què Betsaida hagi tingut durant 44 anys el nom que la identifica. De segur que tots recordem aquest passatge escrit sobre una base de rajoles catalanes (les típiques de color verd i crema) emmarcades com un quadre que donava la benvinguda des del vestíbul de l’escola. Betsaida, Ciutat bíblica de Síria, localitzada a la costa nord-occidental del mar de Galilea (també anomenat llac de Tiberíades) està situada a la desembocadura del riu Jordà. Fora d’anècdotes bíbliques inspiradores, el fet és que aquest nom ha acabat per designar per a moltes generacions aquell espai compartit durant la infància i la pre-adolescència. Ben particular, a més a més, que aquesta ciutat bíblica hagi donat nom a una de les primeres escoles laiques i d’esperit innovador – fou una dels primers centres educatius seguidors del Mètode Montessori- del Barcelonès nord, en una època en la què trencar esquemes era ser més que agosarat.

Durant 44 anys –del 1964 al 2008- Betsaida ha educat generacions de Badalona, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramanet i ha omplert d’infants corrent amunt i avall la Carretera de Santa Coloma i el carrer de les Monges, cruïlla en la que s’emplaça.

Seria una gran llàstima que tot això quedés en l’oblit, ja que és ben sabut que el temps esvaeix els records i la memòria si no en queda una constància gràfica. Així, participant de l’esperit de col·lectivitat que Betsaida ens va inculcar, hem posat en marxa tres iniciatives:

- el correu electrònic jovaiganaralabetsaida@gmail.com perquè tots enviem comentaris, fotografies, escrits, records, etc. i perquè sigui el centre neuràlgic de recollida de dades (nom, adreça, telèfon, correu electrònic i generació) per a fer una base de dades complerta dels alumnes i professionals que hi han passat.

- el blog http://labetsaida.blogspot.com on anirem penjant tots els comentaris, escrits, fotografies, etc. que recopilem entre tots, convertint-lo en un llibre de memòries on line. Entreu-hi! Ja hi ha part de la nostra memòria penjada.

- Aquells que no disposeu d’eines digitals (correu electrònic, scanner, etc.) podeu deixar les vostres dades i material gràfic al Bar Suau carrer Josep Royo 25, de Sant Adrià de Besòs-. Recollirem el material que ens cediu i, un cop introduït al blog, us el retornarem.

I acabant, aclarir-vos que aquesta iniciativa està essent coordinada per un grup d’ex-alumnes de Betsaida. No cal dir, que estarem encantats de rebre i compartir el vostre suport, el vostre ajut, els vostres suggeriments i la vostra col·laboració.

Alba Mondéjar - Comissió d’Ex-alumnes de Betsaida

No hay comentarios: